Zehirli | Konular | Kitaplar

2006 aktif konular listesi

Gözü kara sultan Genç Osman

  • hayat

Hotin Savaşı ile Osmanlılar istediklerini fazlasıyla alırlar. Bir kere Kanuni devri sınırları esas olmak ve hudut boylarındaki Leh kaleleri yıkılmak kaydıyla bir anlaşma imzalar, ayrıca Hotin’e de sahip olurlar. Lehistan eskiden olduğu gibi Kırım Hanı’na bağlanır ve Polonyalılar 40.000 düka altın vergi vermeye razı olurlar.

Bu küçümsenemeyecek bir zaferdir ama Genç Osman dahasını arzular. Gelgelelim bu askerle ve bu komutanlarla sefere çıkılmaz. Zira yufka yüreklilerle çetin yollar aşılmaz...

Ad Kavmi ve İrem Şehri

  • Himmet

Kuran’da geçen kıssaların benzeri genelde Tevrat ve İncil’de de vardır. Örneğin bazı farklılıklar olsa da İbrahim kıssasının bir bölümünü, Musa kıssasını, Yusuf yada Lut kıssasını bu kitaplarda da bulabilirsiniz. Bu kıssalar içinde Ad kavmi hakkındaki bilgiler ise diğer kitaplarda yoktur.

Bu kıssada Allah Ad kavmine Hud peygamberi gönderdiğini bildirmektedir. Kavmi ise Hud peygamberin bu çağrısına uymaz, onun uyarılarına rağmen putperest inanç ve tavırlarından vazgeçmezler. Bunun ardından Allah Ad kavminin yaşadığı yüksek sütunlu İrem şehrini helak eder. Bu şehirden Fecr suresinde şöyle söz edilir:

Hayallerde alinan rövanş

  • hayalci

Son günlerde bir "Kurtlar Vadisi Irak" fırtınası esiyor. Filmin galasına giden gazeteciler, film uzerine izlenimlerini köşelerinde yazdılar bu sayede film hakkında epeyce ayrıntılı bilgilere sahip olduk. Basına yansıdığından anladığımız kadarıyla filmde 'Amerikalılardan çuvalın rövanşı' alınıyor. Gerçekler farklı, film farklı denilip geçilebilir. Ancak filmin yarattığı etki ve üzerine yapılan 'politik tahliller', film ve verdiği iddia edilen mesajlar üzerinde dikkatle durulması gerektiğini gösteriyor.

Mezhepsizle Münazara

  • muallim_abi

Askerlik yaptığım şu sıralarda, daha acemi birliğinde iken MEZHEPSİZ zihniyetli, vehhabi taraftarı birkaç kişi ile çeşitli münazaralarım olmuştu.. Büyükler "kişi bilmediğinin düşmanıdır" derler.. Onlar der de, söz doğru olmaz mı..

Eserleri okumadan, kulaktan duyma bilgilerle kesilen ahkamlar.. Örneğin, İbni Teymiyye isimli habis insanın İbn-i Arabi Hazretlerine "kafir" dediğini bilirdim, okumuştum, ama bir müslümanın bu sapığa uyup büyüklere bu derece dil uzatabileceği pek aklıma yatmazdı..

İlginç bir vak’a

  • hayat

Peçevi İbrahim Efendi ile Gelibolulu Âlî’den naklen özetliyoruz:

Kanuni dönemi alimlerinden Sahn müderrisi iken şeyhülislam hakkında Rüstem Paşa’ya yazdığı bir şikayet mektubunda devlet itibarına saygısızlık ettiği için padişah huzurunda azarlanarak azledilmiş bir Arapzade vardır. Bilahare Semiz Ali Paşa vezir-i azam olunca ilk icraatı bu Arapzâde’yi Mısır kadılığına tayin etmek oldu. Âlî’ye göre o gece olanlar şöyledir:

Divandan sonra saadetlü padişah hasodayı teşrif buyurup canlarının sıkkın olduğu belli olunca Yakup Ağa;

-Düşmanlarınız mahzun olsun; padişahımın ıztırabı nedir? diye sormuş ve hünkar hazretleri;

Selman Rüsdi'lige heveslenmek

  • Himmet

Sayin Yazar Mehmet Niyazi Özdemir geçen hafta henüz anlatmisti:

-Televizyonda Yasar Nuri Öztürk'ü dinliyordum. Seyircinin biri programa telefonla katilarak Yasar Nuri'yi "sen ne konusuyorsun; ilahiyat hocasisin ama namaz bile kilmiyorsun?!" diye payladi. Verilen cevap insanin ar damarini çatlatacak cinstendi "ben namaz kiliyorum ama sizin gibi Emevi ve Osmanli namazi kilmiyorum!"

Kadınların rüya iletişim ağları

  • derman

Telefon, fax, e-mail... Hepsi bir yana, Türkiye’de kadınların birbirleriyle haberleşmek için kullandıkları bir yöntem daha var: rüyalar.

Gece tarifesi. Hem ucuz, hem kesintisiz iletişim. Üstelik şehir dışına, yurt dışına, kıta dışına dahi çıksanız fark etmez. Hatta ne kadar uzaklaşırsanız kontrol kulesinden, görüntü o kadar netleşir; çünkü uzaktan daha iyi çeker gececil uydular. Nereye giderseniz gidin, dişil rüya iletişim ağının kapsama alanı dışına çıkamazsınız. Keza, ne iş yaparsanız yapın fark etmez. Diyelim ki siz alabildiğine modern, uygar ve şehirli, yüzünü tamamen muasır medeniyetlere çevirmiş bir Cumhuriyet kadınısınız, batıl itikadlarla zerre kadar ilgisi alakası olmayan.

Cinlerin meşveret yeri

  • derman

Çocukluğumun Ankara’sında, İzmir’inde, orta halli memur, sınıf atlamış tüccar evlerinde, neredeyse şaşmaz surette iki adet kitap bulunurdu el altında, görünürde bir yerlerde: İzahlı, Resimli Rüya Tabirleri Kitabı ve İzahlı, Resimli Adab-ı Muaşeret kitabı.

Hürrem Sultan 5 asır sonra Topkapı'da

  • hayat



Ukrayna'dan Osmanlı payitahtına uzanan bir serüvenin ismi Hürrem Sultan, beş asır aradan sonra önceki gece Topkapı Sarayı'ndaydı. Hürrem Sultan, bu kez Ukraynalı oyuncu Olga Sumskaya suretinde ve Ukraynalı ünlü yazar Paulo Arhipoviç Zahrebelny'nin kalemiyle geldi.

Osmanlı Devleti'nin en tartışmalı isimlerinden ve en bilinen kadını Hürrem Sultan, önceki gece bir kez daha geldi Topkapı Sarayı'na. Ukraynalı yazar Paulo Arhipoviç Zahrebelny'nin Diyalog Avrasya (da) Yayınları'ndan çıkan "Hürrem Sultan" kitabı, Ukraynalı oyuncu Olga Sumskaya'nın da katıldığı muhteşem bir organizasyonla tanıtıldı.

Hamile görünümlü hırsızlara dikkat

  • hayat

Bursa'nın Orhangazi İlçesi'nde, 6 ev ve bir işyerinden hırsızlık yapan biri hamile görünümlü 3 kadın, polisi alarma geçirdi.

Alınan bilgiye göre, Hürriyet Mahallesi ile Orkent'te girdikleri ev ve işyerlerinden oyalamak suretiyle hırsızlık yaptığı öne sürülen kadınlar, çok sayıda ziynet eşyası ve elektronik malzeme çaldı. Polis yetkilileri, eşkali tespit edilen kadınları yakalamak için çalışma başlatırken, ev hanımlarına "Tanımadığınız kişilere kapınızı açmayın, şüpheli bir durumla karşılaştığınızda 155 Polis İmdat hattından yardım isteyin" çağrısında bulundu.

`Asrın projesi`nde hırsızlık komedisi

  • hayat

Bakü-Tiflis-Ceyhan Projesi`nde hırsızlık olaylarının sayısı hızla artıyor. Son olarak hırsızlar olay yerinde hem aldıkları çeki hem de tankeri bıraktı

Asrın Projesi` olarak nitelendirilen Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı`ndan (BTC) taşınan ham petrol, hırsızların iştahını kabartıyor. 13 Temmuz tarihinden düzenlenen görkemli törenle resmen açılan boru hattında, her hafta bir hırsızlık girişimi yaşanıyor. Ancak hırsızlar, bugüne kadar hattan petrol çalmayı başaramadı. BTC Boru Hattı`nda, son olarak geçen hafta çok ilginç bir hırsızlık girişimi yaşandı.

Banka sanarak soymaya girdiği yer belediye binası çıktı

  • hayat

Avusturya'da bir hırsız, banka sanarak soymaya girdiği yer belediye binası çıkmasının ardından yakalandı.

Yüzüne maske takarak elinde silahla binaya dalan hırsız, "Eller yukarı" diye bağırdı. Ancak bir yetkilinin hırsıza nerede olduğunu söylemesinin ardından hırsız yakınlarda bulunan ormanlık alana kaçtı. Belediye binasının dışında bulunan ATM bulunduğuna dair işaretin hırsızı yanılttığı düşünülüyor. Olay Avusturya'nın güneyindeki Poggersdorf'da meydana geldi.

Hırsız bina girişinde bıraktığı motorsikletini almaya geldiğinde polis tarafından yakalandı.