Zehirli | Konular | Kitaplar

Meleklerin Özellikleri

Melekleri diğer varlıklardan ayıran birtakım özellikler vardır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:

1. Melekler nurdan yaratılmış; yemek, içmek, erkeklik, dişilik, evlenmek, uyumak, yorulmak, usanmak, gençlik, ihtiyarlık gibi fiillerden ve özelliklerden arınmış, nüranî ve ruhanî varlıklardır: "...O'nun huzurunda bulunanlar, O'na ibadet hususunda kibirlenmezler ve yorulmazlar. Onlar, bıkıp usanmaksızın gece gündüz (Allah'ı) tesbih ederler" (el-Enbiya 21/19-20), "Onlar rahmanın kulları olan melekleri dişi kabul ettiler. Acaba meleklerin yaratılışlarını mı görmüşler? Onların bu şahitlikleri yazılacak ve sorguya çekileceklerdir" (ez-Zuhruf 43/19).

2. Melekler Allah'a isyan etmezler, Allah'ın emrinden çıkmazlar, asla günah işlemezler hangi iş için yaratılmış iseler o işi yaparlar. "Onlar, üstlerindeki Rablerinden korkarlar ve kendilerine ne emrolunursa onu yaparlar" (en-Nahl 16/50).

3. Melekler, son derece süratli, güçlü ve kuvvetli varlıklardır; "Gökleri ve yeri yaratan, melekleri ikişer üçer ve dörder kanatlı elçiler yapan Allah'a hamdolsun. O, yaratmada dilediği artırmayı yapar. Şüphesiz Allah her şeye gücü yetendir" (el-Fatır 35/1). İslamî kaynaklarda meleklerin kanatları olduğu bildirilmekle birlikte bu kanatların mahiyeti konusunda bir şey söylemek mümkün değildir. Meleklerin nüranî varlıklar olduğu göz önünde tutulursa, bunları kuş veya uçak kanatları gibi maddî nitelemelere konu etmenin doğru olmayacağı ortadadır. Kanatların mahiyetini ancak Allah ve melekleri gören peygamberler bilebilirler. Meleklerin kanatları onların süretini, kanatlarının fazlalığı onların güç ve sürat yönünden derecelerini, Allah katındaki değerlerini gösterdiği şeklinde anlaşılabilir.

4. Melekler Allah’ın emir ve izniyle çeşitli şekil ve kılıklara bürünebilirler. Cebrail (a.s) Hz. Peygamber’e ashapdan Dihye şeklinde görünmüş, bazan kimsenin tanımadığı bir insan şeklinde gelmiştir. Yine Cebrail (a.s), Hz. Meryem'e bir insan şeklinde görünmüş (Meryem 19/16-17), meleklerden bir grup, Hz. İbrahim'e bir oğlu olacağı müjdesini getiren insanlar şeklinde gel­miş, o da onları misafir zannederek kendilerine yemek hazırlamış, fakat yemediklerini görünce korkmuş, sonra da melek olduklarını anlamıştır (Hud 11/69-70). Bu ayetten meleklerin yiyip içmedikleri sonucu da çıkmaktadır.

5. Melekler gözle görünmezler. Onların görünmeyişleri, yok olduklarından değil, insan gözünün onları görebilecek kabiliyet ve kapasitede yaratılmamış olmasındandır. Melekler peygamberler tarafından aslî şekilleriyle görülmüşler­dir. Asıl şekillerinden çıkıp bir başka maddî şekle, mesela insan şekline girmeleri durumunda diğer insanlarca da görülmeleri mümkün olur. Cibril hadisi diye bilinen, iman, İslam ve ihsan kavramlarının tanımlarının yapıldığı hadiste belirtildiği gibi, Cebrail ashap tarafından insan şeklinde görülmüştür (bk. Buharî, "İman", 37; Müslim, "İman", l; Ebu Davud, "Sünnet", 15).

6. Gaybı ancak Allah bildiğinden melekler de gaybı bilemezler. Eğer Allah tarafından kendilerine gayba dair bir bilgi verilmiş ise, ancak o kadarını bilebilirler. Kur'an'da ifade edildiğine göre Allah, Hz. Adem'e varlıkların isimlerini öğretmiş, sonra da isimlerin verildiği varlıkları meleklere göstererek, bunların isimlerini haber vermelerini onlardan istemiş, bunun üzerine melekler "Seni tenzih ederiz. Senin bize öğrettiğinden başka bizim hiçbir bilgimiz yoktur. Çünkü her şeyi hakkıyla bilen, hüküm ve hikmet sahibi olan sensin" demişlerdir. Bunun üzerine de Cenab-ı Hak Hz. Adem'in, varlıkların isimlerini haber vermesini emretmiş, o da söyleyiverince şöyle seslenmiştir:

"Size demedim mi ki, göklerin ve yerin, gaybını şüphesiz ben bilirim. Neyi açıklarsanız neyi de gizlemişseniz ben bilirim" (el-Bakara 2/31-33).


29 yorum

siteyi beyendim

siteyi beyendim açıklayıcı olmuş ayetler orucunuz ve gelecek şeker bayramınız kutlu olsun meleklerle ilgili bilmediklerimi öğrendim......... ALLAH hepimizi kötülüklerden korusun ALLAH'A emanet olun.........................

  • 07.10.2007 - misafir

  • sağolun

    benim performans ödevim wardı onu burdan buldum Allah sizden razı olsun ve Allaha emanet olun

    23.10.2007 - alpcan

    bende çok beğendim çok

    bende çok beğendim çok güzellll

    19.11.2007 - misafir

    Gerçekten çok güzel bir

    Gerçekten çok güzel bir site tşk ederiz

    30.12.2007 - selin

    çok saolun

    sizin sayenizde dönem ödewimi yaptım

    22.12.2008 - misafir

    çok güzel dini şeyler

    çok güzel dini şeyler öğrendim

    24.12.2008 - gs27

    bu sayfa güzel ama kuranda

    bu sayfa güzel ama kuranda adı geçen melekler de yazsaydınız daha güzell olucaktıı gene teşekkürler

    03.01.2009 - buse

    çok teşekur ederim

    hepsi çok guzel bilgiler

    11.01.2009 - misafir

    kuranda adı geçen melekler

    kuranda adı geçen melekler de olsa süper olur

    01.03.2009 - misafir

    kuranda adı geçen melekler

    kuranda adı geçen melekler olsa süper olur sitelerde bulamadım.................................

    09.03.2009 - misafir

    bence site fena değil ama

    bence site fena değil ama aradığımı bulamadım kuranda adı geçen melekler ve özellikleri olsa ii olurdu

    17.03.2009 - misafir

    çok sagulun ya çok güzel

    çok sagulun ya çok güzel

    30.03.2009 - misafir

    ben öğrenciyim din

    ben öğrenciyim din öretmenimis bu ödevi verdi ama siz meleklerin adını yazmamışsınız anlayamadım bize öretmenimiz önemli 4 meleği dedi ama burda yok

    01.10.2009 - 7/d şule

    yaa çoq teşekkür ederm

    yaa çoq teşekkür ederm bnim ev ödevimdiii olmasna çoq sewindm ayrıca böyle sitelere daha önce fazla girmemeiştm konuları çoq güsell sanki hikaye gibi sprrrrr olmuşş yapan harika yapıımışşş

    01.10.2009 - misafir

    güzel

    güzel bilgiler var ben din ödevim için peygamberler insan değilde melek olsaydı ne olurdu diye bir kompozisyon yazıyordum ve gerçekten melekler hakkında çok yardımcı oldu teşekkür ediyorummmmm

    06.10.2009 - MİSAFİRİM